Tegnapi cikkfelvezetőmben már utaltam erre a sorozatra.
Mai naptól több részen keresztül a dobok készítésével fogunk foglalkozni, kicsit behatóbban.
A készítés során nagyon nagy segítséget nyújtott a TAMA gyárlátogató oldala, ahol sok olyan plusz információhoz jutottam amit eddig nem tudtam, vagy a hosszú részeg esték okán a reggeli krumplistésztával együtt a feledés homályába került.
Na de ne is szaporítsuk a karakterek számát hanem csapjunk is a gyalugépbe.
Korábbi How It's Made videónkból kiderült, hogy nem is olyan egyszerű teljesen az alapoktól kezdeni a dob építést. Először is kell, hogy legyen egy erdőnk, vagy pár kivágható fa a szomszéd kertjében. Ha megvan a kiszemelt átmérőjében optimális bükk, nyír, juhar, tölgy, mahagóni, stb. fa akkor már csak egy láncfűrész kell, meg egy jóadag bátorság, oszt Hajrá!...Kész is az alapanyag.
Az asztalos Józsival kötött barátság eredményeképp ha már gatteres ismerősünk is van akkor a „szerzett” alapanyag feldolgozására sincs gondunk. Józsi a sok évnyi tudás kontra ujjainak hiánya komplementerében biztos méretre vágja neked a rönköt bazinagy gatter fűrészével.
Amennyiben a fenti opciók nem elérhetők a környékeden (panelban sínylődsz, környezettudatos honpolgár vagy), akkor ajánlom a környékbeli fatelepeket, ahol kiváló elsőosztályú (egyenes szálú, görcs, csomó mentes) faárukat kínálnak az eltunyult erdészetért kevésbé rajongó honpolgároknak.
Figyelem! Puhafa (Balsa, fenyő, karácsonyfa :) ) kizárva! Csak jó minőségű gőzölésre, és hajlításra alkalmas keményfa ajánlott a dobok készítéséhez.
A dobkészítés első szabálya:
A kerek forma elérése.
Ezt bárhogy megteheted, csak értened kell ahhoz amit csinálsz.
A dobtestek készülhetnek rétegekből, vagy egy darabból, az éleket (bütü) vághatod ferdén vagy egyenesen, a lapolásokat (csapolás) vághatod ferdén vagy egyszerűen egyenesen, a lényeg mindig a kerek forma elérése kell, hogy legyen.
Mi ezzel a sorozattal most egy utat járunk be ami nem azt jelenti, hogy ez az egyszerűbb, de legalább jó alaposan körbe lesz járva ez a téma is.
Tehát a pacsirtáktól, és nedvességtől mentesített dobtestnek való anyagokat a képen látható módon szétválogatva, minőség, és vastagság szerint tárolják egy klimatizált raktárban.
Ebben az állapotban a dobtestnek való anyagokat furnérnak (puccosabb helyen furnérlemeznek, falemeznek) hívják, ami így is, úgy is megállja a helyét.
Szabvány szerint a
- fűrészelt furnérlemez (vastagsága 0.2 - 8 mm-ig)
- falemez (vastagsága 8.1 - 11.9 mm-ig)
Tehát annak függvényében milyen dobtesteket szeretnél készíteni, kérlek úgy nevezd az alapanyagnak szánt faárukat, mert különben megsértődnek, és csomóba összeállnak.
A furnérokat a hasítás(*) után nem vágják méretre mint más faipari cégeknél, Hanem bedolgozásik egy klimatizált helységben tárolják, hogy a külső éghajlati tényezők (hőmérséklet, páratartalom) a furnérlemezek méretét, mechanikai tulajdonságait ne tudják befolyásolni. Ez különösen a későbbi bedolgozáskor megadott +/- 1 mm-es tűrés miatt válik fontossá.
*= azok a fránya csillagos részek. Ebben az esetben késeléses hasítással szeletelik fel a „szerzett” rönköt. Mit is jelent? Gatterfűrész helyett szamurájbiztos piszokéles pengékkel szeletelik fel a farönköt. Így tiszta, felületi minőségében egységes, azonnal bedolgozható lemezárút kapunk.
Következő rész
fából fakarika (spanyolviasz magyar módra)= dobtest egyszerűen